Krajská hospodářská komora Střední Čechy
Projekt Vzdělávejte se

Návštěva gastronomického ráje

thumb

Návštěva gastronomického ráje

08.6.2013
Místo konaní akce: Francie
Datum konaní akce: 08.6.2013

          Ve dnech 2.-8.6.2013 navštívilo 20 studentů gastronomických oborů ze SOŠ a SOU  Horky nad Jizerou a SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora  oblast Burgundsko ve Francii.  Tato aktivita je jednou z klíčových aktivit projektu "Poznejte řemesla, poznejte praxi", jehož realizátorem je Krajská hospodářská komora Střední Čechy (www.khkstrednicechy.cz).  Pro studenty byl připraven zajímavý program, kde se studenti gastronomických oborů mohli seznámit s podmínkami ve stejném oboru ve Francii, mohli porovnat zázemí škol, výukový program, jazykovou vybavenost francouzských studentů a zároveň byli  motivováni k výuce cizích jazyků a k získání nových zkušeností formou praxe v zahraničí.

            V prvním dni byla připravena návštěva Lycée Anna Judic ve městě  SEMUR EN AUXOIS.  Město Semur en Auxois přivítalo studenty nádhernými středověkými hradbami s mnoha věžičkami.  Byli velice přívětivě přivítáni ředitelem školy a zástupkyní ředitele paní Martinovou, která je během dne doprovázela při prohlídce školy.  Byly jim představeny prostory školy, kde je největší chloubou klub pro volný čas studentů a školní restaurace, která poskytuje stravování několikrát měsíčně i veřejnosti. Po prohlídce školy se čeští studenti hned po převlečení do pracovního oděvu začlenili do práce společně s francouzskými studenty. Část připravovala restauraci k servírování oběda a druhá část přihlížela představení francouzské speciality patte a chaud,  kterou si studenti zkusili také připravit. Studenti obou států studují anglický jazyk, zprvu byla komunikace mezi studenty velice slabá, ale během krátké chvíle opadl ostych a  studenti se domluvili. Odborné výrazy, které používal mistr odborné výchovy ze školy v Semuru,  přeložila tlumočnice.

V závěru návštěvy byli všichni přizváni k ochutnání francouzského menu, kde byl servírován sýrový kiš, hovězí po burgundsku, flambované jahody a další speciality, které připravili francouzští studenti společně s českými studenty.           

            V dalších dnech studenti gastronomie navštívili další francouzskou školu -  Lycée des Métiers François Mitterrand ve městě  Chateu Chinon. Tato škola se specializuje především na studium oborů kuchař-číšník, cukrář, ale také umělecký truhlář a elektrikář.

Čeští studenti a mistři odborné výchovy byli velice vřele přivítáni ředitelem  školy a paní zástupkyní  p. Adrien. V prvním dni návštěvy jim paní Adrien představila prostory školy, školní internát, školní prostory pro zájmové aktivity a také školní restauraci, která stejně jako  v předchozí škole slouží i veřejnosti. Nabízí místní speciality a tyto akce jsou veřejností často navštěvovány.

Městečko Chateu Chinon se rozkládá na malebném místě v podhůří a ze školy je nádherný výhled do celého okolí. Všichni byli okouzleni překrásnou přírodou a luxusním a moderním zázemím školy.

            Další den byl vyhrazen české a francouzské kuchyni. Studenti z ČR připravili společně se svými mistry odborné výchovy a ve spolupráci s francouzskými studenty české menu. Připravili svíčkovou omáčku s kynutým a také karlovarským knedlíkem. Čeští cukráři upekli pravé moravské koláče plněné povidly a tvarohem, které byly pro Francouze velkým překvapením. Úsměvné bylo, když se Francouzi pustili do koláčů příborem.  Menu bylo poměrně náročné, ale bylo  náležitě oceněno tím, že po degustaci nezbyl ani kousek.

Francouzští studenti společně se svými mistry  připravili typicky francouzské menu - polévku z žabích stehýnek, pečená kachní prsa s bramborem a jablečný zákusek se zmrzlinou, který byl vynikajícím završením  skutečně skvělého oběda.

V obou školách projevili ředitelé školy veliký zájem o navázání další spolupráce. Byl jim nastíněn program, o kterém budou ředitelé jednat v dalším školním roce.

Obě školy ukázaly, že své studenty učí řemeslu velmi zodpovědně a že studenti umí svou práci dobře prezentovat.  V dalším dni studenti navštívili výrobnu hořčice ve městě Beaune, kde jim byl odtajněn způsob výroby vynikající dijonské hořčice firmy  Moutarderie Fallot, která je oblíbena na celém světě.

V posledním dni studenti navštívili hotel pana Bourgeois ve městečku Béze. Pan majitel Hotelu Le-Bourguignon provedl studenty restaurací,  včetně kuchyně, skladových prostor a přípravny,  také penzionem a dalšími prostory hotelu. Pan Bourgeois vybudoval během 25 let, kdy hotel provozuje nádherné místo pro odpočinek. Během oběda měli studenti možnost ochutnat menu z této restaurace, které bylo opravdovým zážitkem.

 Další informace na www.poznejte-remesla.cz.

 

Recept na francouzskou specialitu – předkrm-chuťovka

 

Patte a Chaud (patašó)

Necháme vařit vodu, sůl, přidáme trochu muškátového oříšku a tuk  - přivedeme na

teplotu 80 ° C

Když se  tuk rozpustí-začne dělat kroužky, přisypeme hladkou mouku a zamícháme, necháme hmotu povařit – vznikne tuhá konzistence.

Hmotu necháme vystydnout, po vychladnutí přidáme celá vejce.

Naplníme cukrářský sáček a na plech nastříkáme pusinky, posypeme strouhaným sýrem a pečeme do zlatova při teplotě 200 ° C.


Zobrazit fotogalerii   Příloha  Zobrazit všechny akce