Krajská hospodářská komora Střední Čechy
Projekt Vzdělávejte se

Filip Sajler v SOŠ a SOU Horky nad Jizerou

thumb

Filip Sajler v SOŠ a SOU Horky nad Jizerou

10.10.2013
Místo konaní akce:
Datum konaní akce: 08.10.2013

Dne 4.10. proběhl v SOU a SOŠ Horky workshop zaměřený na různé úpravy ryb a mořských plodů. Toto téma bylo zvoleno podle přání studentů, protože na ryby a mořské plody nebývá většinou ve výuce příliš prostoru. Pozvání do Horek přijal pan Filip Sajler, který přijel se svým kolegou Jiřím Gálem. Filip Sajler je známý z pořadu „Kluci v akci“, má za sebou i řadu zajímavých pracovních zkušeností ze špičkových restaurací  v USA, Německu a ČR a je členem Národního kulinářského týmu. Na ukázku vaření s sebou přivezl tresky, lososa, sépii, krevety, mušle svatého Jakuba a olihně. Studenti tak měli možnost vyzkoušet si naporcovat tresku, oškrábat šupiny a připravit filet z lososa nebo vyloupat krevety.  Připravených jídel bylo opravdu hodně, protože, jak zdůraznil Filip Sajler, správný kuchař nic nevyhazuje a všechno dokáže zužitkovat. Došlo proto na mimo jiné na přípravu suši, několika verzí tataráku z lososa, rybí omáčky, filé smaženého na másle a na závěr středomořského rizota.  Navzdory tomu, jak je příprava mořských plodů zajímavá, zdůraznil Filip Sajler mladým kuchařům, že nejdůležitější je dobrý základ a až po dokonalém zvládnutí klasiky je možné experimentovat.  Dále vyzdvihnul, že největším benefitem při přípravě jídla je čerstvost, důležité jsou proto lokální suroviny. Neopomenutelnou dovedností úspěšného kuchaře je také umět si spočítat náklady a správně učit, za jakou cenu se bude jídlo prodávat – to začínající kuchaři mnohdy opomínají. Studenti si tak odnesli nejen tipy na přípravu jídel, ale také praktické rady a informace


Zobrazit fotogalerii   Zobrazit všechny akce