Krajská hospodářská komora Střední Čechy
Projekt Vzdělávejte se

Návštěva pekárny Kompek Kladno

thumb

Návštěva pekárny Kompek Kladno

12.11.2013
Místo konaní akce: Kladno
Datum konaní akce: 12.11.2013

Děti ze ZŠ Kladno navštívily pekárnu

 

     Projekt "Poznejte řemesla, poznejte praxi" zavedl žáky 7. třídy ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská 2115 do Pekárny Kompek Kladno. Projekt realizuje Krajská hospodářská komora Střední Čechy (www.khkstrednicechy.cz) a exkurze ve firmách jsou jednou z hlavních aktivit projektu.

       Firma Kompek spol.s.r.o.  je jednou z největších průmyslových pekáren České republiky ryze českého původu, provozovaná od r. 1994 a  dodává pečivo více jak  900 zákazníkům. Vyrábí asi 400 druhů voňavého pečiva - mezi nimi je několik druhů chleba (celozrnný, lámankový, sezamový, slunečnicový, světlý, tmavý a další) a samozřejmě rohlíky, veky, housky, a také ručně motané vánočky, dále vyrábí sladké pečivo z různých druhů těsta, moučníky z listového těsta, plundrového těsta, ale také kynutého těsta a v neposlední řadě vyrábí i knedlíky, které dodává do mnoha jídelen a obchodů.

Dětí se ujaly pracovnice provozu - vedoucí řízení jakosti paní ing. Veselá a technoložka paní Kůtková, které nejdříve dětem představily firmu a popovídaly o celém sortimentu firmy. Také seznámily děti s tím, že ve firmě je nutné dodržovat přísnou čistotu a náročné hygienické podmínky, proto předaly dětem bílé pláště a čepice, což je nutností v provozu. Poté   žáci ZŠ nahlédli do provozu pekárny, před vstupem si ale nejdříve umyli ruce. Umyvadla s mýdlem a teplou vodou je možné potkat na mnoha místech ve firmě.  V první části měli možnost vidět přípravu kynutých knedlíků, obdivovali zručnost a rychlost pracovnic, které knedlíky připravovaly, pod jejich rukama vznikaly stejně velké šišky knedlíků, které známe z obchodů. Obě průvodkyně ukázaly dětem místa, kde se skladují suroviny potřebné pro výrobu pečiva, také náplně do koláčů, ale i veliké mrazicí boxy, kde se zamrazuje pečivo, které se vyrábí pro některé odběratele, ti si jej dopečou v obchodech.

Další částí exkurze byla pekárna sladkého pečiva. Firma neustále modernizuje svůj provoz a používá nejnovější techniku, kterou pro ni vyrobila firma Liberecké strojírny. Linky jsou velmi sofistikované, některé téměř vůbec nevyžadují zásah uživatele. Naopak některé linky se stále neobejdou bez pomoci lidí. Děti přihlížely výrobě moučníků z plundrového těsta, stroj uválel dlouhé těsto, které procházelo po lince a trysky plnily těsto malinovou a vanilkovou náplní, poté pracovnice pekárny přiklopila moučník další vrstvou těsta a stroj již rozkrájel moučníkové těsto na stejně velké části, které pracovnice vkládala na plechy. Děti byly výrobou moučníku velmi zaujaty a nemohly se od linky odtrhnout. Ale čekala je ještě ukázka výroby oblíbených rohlíků a chleba, která probíhá v jiné budově.

Pekárnu chleba a rohlíků nebylo třeba příliš hledat. Z místnosti se linula krásná vůně do daleka. Provoz této části je nesmírně zajímavý, práci vykonává několik výrobních linek, kde všechno jde jak na drátku. Linka potřebuje pouze zručného programátora a kontrolora na linku a také pracovníky, kteří odebírají již hotové pečivo.  Děti měly možnost vidět, jak se mouka sype do velké díže, kde se mísí s dalšími surovinami, poté promísené těsto pokračuje svoji cestu na páse, kde dochází k vážení porcí, které se oddělují v dělicím stroji a válí ve "vyvalovačce", připravený chléb se ukládá do ošatek, kde prochází linkou v teple a kyne. Celý proces výroby chleba trvá asi 55 minut, kdy na konci je do zlatova upečený křupavý chléb. Jedna z výrobních linek vyrobí 900 bochníků chleba za hodinu a druhá trochu menší jich vyrobí 750 za hodinu. Firma pracuje ve třísměnném provozu.  V další části pekárny je také část, kde pracovnice pekárny ručně pletou vánočky ze 6 copů. Vánočky si děti prohlédly již vyrobené, krásně zabalené a připravené na distribuci do prodejen.  

V závěru exkurze čekalo děti malé překvapení - ochutnávka pečiva, ze které byly opravdu nadšeny. Exkurze se dětem velice líbila, měly možnost vidět výrobu jejich oblíbeného pečiva a dozvěděly se spoustu zajímavých informací, např. proč je nutné knedlík po uvaření propíchnout vidličkou nebo jak správně skladovat pečivo, aby bylo co nejdéle křupavé a vláčné. Děti také měly možnost vidět, jak náročná je práce v pekárně a až budou uvažovat o volbě povolání, budou mít představu, jaká práce je čeká po absolvování studia. Toto vše je úkolem projektu "Poznejte řemesla, poznejte praxi".

Pro žáky ZŠ a jejich rodiče je určen webový portál www.poznejte-remesla.cz, kde žáci najdou přehled řemesel a škol, které obor ve středočeském kraji nabízí.

  Zobrazit všechny akce