Krajská hospodářská komora Střední Čechy
Projekt Vzdělávejte se

Žáci ZŠ Příbram navštívili pivovar Herold Březnice

thumb

Žáci ZŠ Příbram navštívili pivovar Herold Březnice

25.4.2014
Místo konaní akce:
Datum konaní akce: 25.4.2014

Dne 25.4. 2014 se konala v rámci projektu Poznejte řemesla, poznejte praxi další z exkurzí. Tentokrát se jí zúčastnili žáci ZŠ Příbram a  jelo se do zámeckého pivovaru Herold Březnice. Zde žáky přivítal místní sládek, pan Vaněk. Krátce zmínil historii pivovaru, o němž je první písemná zmínka již v roce 1506. Pivovar Herold je známý svými speciály, přičemž asi polovina produkce míří na vývoz.

Prvním místem, které si žáci prohlédli, byla sladovna, která pochází z roku 1772. Sladovna funguje od října do března a zpravidla se zde vyrobí  cca 260 tun sladu. Vyčištěný sladovnický ječmen se namáčí po dobu 24 hodin. Postupně nasává vlhkost potřebnou k zahájení procesu klíčení. Zrno se potom rozprostře na podlahu sladovny, kde klíčí  6 - 7 dní. Celý proces je náročný, v průběhu klíčení zrna se provádí mnoho laboratorních zkoušek.
Asi po týdnu je zrno vhodné pro výrobu sladu, sebere se a suší na lísce, což byl další prostor, který si žáci mohli prohlédnout. Po vysušení se mechanicky odstraní kořínky a klíčky. Slad se ještě nechá měsíc odležet, aby nasál vzdušnou vlhkost a byl připraven pro vaření piva.Dalším místem, které žáci navštívili, byla varna, o které se říká, že je srdcem každého pivovaru. Zde se působením enzymů ze sladu smíchaného s vodou uvolňují zkvasitelné cukry a další látky. Rozpuštěný sladový extrakt se ve scezovací kádi oddělí od nerozpuštěných částí sladového zrna, to se pak oddělí jako tzv. mláto. Odfiltrovaný roztok extraktu se nazývá sladina. Ta se vaří ve chmelové pánvi s chmelem a chmelovým extraktem dodávajícím hořkost, tím vzniká tzv. mladina. Poté se šlo do spilky, kde probíhá hlavní kvašení, které probíhá 8-12 dní podle typu piva. Zde vznikne mladé pivo, které se přesune do sklepa, kde probíhá proces dokvašování. Pivo se zde nasycuje, vyčeřuje a dozrává v ležáckých tancích pod přetlakem kysličníku uhličitého. Výčepní piva dokvašují až 40 dnů, ležáky pak až 80 dnů. Dále si žáci mohli prohlédnout zařízení na filtraci, kterým se z piva oddělují kvasnice. Poté se pivo plní do přetlačných tanků, odkud putuje do stáčíren sudů a lahví. Před samotným stáčením se pivo ještě musí pasterizovat, aby se zbavilo zárodků mikroorganismů. Žáci si mohli prohlédnout i linku, kde se pivo plní do lahví. Velkou výhodou je, že je pivovar Herold svým provozem menší, pracuje zde asi 25 zaměstnanců, proto si žáci mohli vše důkladně prohlédnout.

 


Zobrazit fotogalerii   Zobrazit všechny akce