Krajská hospodářská komora Střední Čechy
Projekt Vzdělávejte se

Setkání žáků SOU Poděbrady s panem Romanem Paulusem v hotelu Alcron a s panem Janem Horkým v Obecním domě

Setkání žáků SOU Poděbrady s panem Romanem Paulusem v hotelu Alcron a s panem Janem Horkým v Obecním domě

09.12.2013
Místo konaní akce:
Datum konaní akce: 09.12.2013

Pondělí 9. 12. bylo pro žáky SOU Poděbrady opravdu nabité zážitky. Škola je zapojena do projektu EU „Vaření je hobby“, který realizuje Krajská hospodářská komora Střední Čechy, a v rámci tohoto projektu měli žáci možnost navštívit dvě známé pražské restaurace.

Ráno na ně čekala přednáška pana Romana Pauluse, která se konala v prostorách jeho působiště – v restauraci Alcron, která se nachází v pětihvězdičkovém hotelu Radisson Blu Alcron. Pod vedením pana Pauluse získala restaurace v letech 2012 a 2013 prestižní Michelinskou hvězdu.

Žáci se při přednášce dozvěděli mnoho praktických informací, které se týkají provozu restaurace, například jak si hlídat náklady nebo jak je důležité znát své dodavatele a vidět, jak skutečně vypadá jejich provozovna. Dále se dozvěděli něco o moderních trendech v gastronomii, jako je například nízkoteplotní nebo vakuové vaření. Také se mluvilo o tom, jak vlastně probíhá udělování Michelinské hvězdy, které je naprosto anonymní a proto tak prestižní. Žáci s překvapením zjistili, že provoz v kuchyni začíná okolo čtyř hodin ráno a končí až v jednu hodinu v noci. Zajímavé bylo také vyprávění pana Pauluse o tom, jak se vyučil v Rakousku a jak moc dá kuchaři pobyt v zahraničí. Také zmínil, že sám stále několikrát do roka vyráží na stáže do různých restaurací v zahraničí a že znalost alespoň jednoho cizího jazyka je dnes už nezbytná. Po přednášce se žáci podívali do zázemí hotelové kuchyně a mohli tak porovnat, jestli se v něčem liší od představ, které měli o kuchyni pětihvězdičkového hotelu.

 

V druhé půli dne zamířili žáci do Obecního domu, kde na ně čekal tamní šéfkuchař pan Jan Horký, který je zároveň kapitánem Národního týmu asociace kuchařů a cukrářů. Žáci si mohli prohlédnout kuchyni Plzeňské a Francouzské restaurace v Obecním domě a dozvědět se něco o tom, jak se od sebe liší. Například v Plzeňské restauraci se připraví průměrně 200 tisíc porcí za měsíc a je velmi oblíbena u turistů, kteří mají zájem ochutnat typická česká jídla. Zajímavým zpestřením exkurze bylo setkání s jedním ze zaměstnanců kuchyně, bývalým žákem SOU Poděbrady, které dokázalo, že pokud má člověk opravdu zájem a chuť, může i krátce po vyučení získat místo v takto prestižní restauraci.

 

  Zobrazit všechny akce