Krajská hospodářská komora Střední Čechy
Projekt Vzdělávejte se

Žáci ISŠ Slaný v kuchyni Letiště Václava Havla

Žáci ISŠ Slaný v kuchyni Letiště Václava Havla

28.1.2014
Místo konaní akce:
Datum konaní akce: 28.1.2014

Dne 28. ledna 2014 vyrazili žáci Integrované střední školy ve Slaném na exkurzi do kuchyní na Letišti Václava Havla. Tato exkurze se konala v rámci projektu EU „Vaření je hobby“, který realizuje Krajská hospodářská komora Střední Čechy. Cílem projektu je zkvalitnit výuku gastronomických oborů a přispět k jejich větší atraktivitě pro uchazeče. Žáky přivítal u Terminálu 1 manažer stravování, pan Viktor Šefl. Poté se skupina rozdělila na dvě části, převlékla se do plášťů a první část žáků vyrazila do zázemí kuchyní. Pan Šefl seznámil studenty se specifiky kuchyně na letišti, kdy je naprosto nutná absolutní čistota, protože pilot ani lidé v letadle nemohou mít po konzumaci jídla sebemenší problémy. Pečlivě se zde kontroluje teplota nejen při vaření, ale i při skladování. Tato kontrola probíhá elektronicky, aby se minimalizovala možnost lidské chyby. Pan Šefl vyzdvihnul, že zde v podstatě jde jen o správné návyky, potom je celá manipulace s potravinami jednodušší. Dalším specifikem kuchyně na letišti je, že se zde vydá cca 1000 – 1500 jídel denně pro různé skupiny lidí. Vaří se zde pro zaměstnance, kteří zastávají náročnou fyzickou práci při manipulaci se zavazadly a náklady, ale zároveň i pro zaměstnance na administrativních pozicích. V závěru exkurze zbyl prostor i pro dotazy, tak se žáci dozvěděli například i to, že je možné přijít do těchto kuchyní na letní brigádu načerpat nové zkušenosti.

 

 

 

  Zobrazit všechny akce