Krajská hospodářská komora Střední Čechy
Projekt Vzdělávejte se

Exkurze v letištní kuchyni

Exkurze v letištní kuchyni

18.2.2014
Místo konaní akce:
Datum konaní akce: 18.2.2014
Dne 18. 2. 2014 měli žáci SOU Společného stravování Poděbrady možnost zúčastnit se exkurze do kuchyní na Letišti Václava Havla v Praze. Tato exkurze se konala v rámci projektu EU „Vaření je hobby“, který realizuje Krajská hospodářská komora Střední Čechy. Cílem tohoto projektu je zatraktivnění gastronomických oborů a následně lepší uplatnění žáků v praxi. 
 
Na žáky čekal na Terminálu 1 pan Viktor Šefl, který je Restaurant a Catering manažerem ve firmě Letiště Praha a.s. Poté, co pan Šefl žáky přivítal, se skupina rozdělila na dvě části. První skupina se převlékla do plášťů a vyrazila na prohlídku kuchyní. V první části exkurze se žáci dozvěděli, jaká specifika s sebou zajištění stravování na letišti nese. Klade se zde zvýšený důraz na čistotu a také se přísně dodržují skladovací normy. Měření teploty při skladování je v současné době zajištěno elektronicky, aby se eliminovala možnost lidské chyby a také kontrola je následně snazší. Další zajímavostí je, že tyto kuchyně musí vyhovět velmi rozdílným skupinám lidí, které na 
letišti pracují. Kuchyně letiště musí uspokojit nároky na stravování jak zaměstnanců, kteří náročně fyzicky pracují při manipulaci se zavazadly a náklady, tak i pracovníků na administrativních pozicích. 
 
Žáci měli možnost podívat se nejen do kuchyní pro zaměstnance, ale také do skladovacích prostor a do VIP salonku, kde se stravují cestující. 
V závěru exkurze zbyl i prostor pro dotazy. Žáky například zajímalo, jakým způsobem pan Šefl vybírá své budoucí zaměstnance. Jistě potěšující informací bylo, že šanci mají i čerství absolventi, pokud mají chuť do práce a chtějí se učit nové věci.
  Zobrazit všechny akce