Krajská hospodářská komora Střední Čechy
Projekt Vzdělávejte se

Roman Paulus v hotelu Alcron přivítal žáky ISŠ Slaný, následovala exkurze v kuchyni Obecního domu

thumb

Roman Paulus v hotelu Alcron přivítal žáky ISŠ Slaný, následovala exkurze v kuchyni Obecního domu

19.2.2014
Místo konaní akce:
Datum konaní akce: 19.2.2014
Dne 19. 2. 2014 měli žáci integrované Střední školy Slaný možnost navštívit dvě vyhlášené pražské restaurace. Tyto exkurze se konaly v rámci projektu EU „Vaření je hobby“, který realizuje Krajská hospodářská komora Střední Čechy. 
 
Ráno žáci navštívili restauraci Alcron v pětihvězdičkovém hotelu Radisson Blu Alcron, kde se jim věnoval pan Roman Paulus, který je zde šéfkuchařem. Pod jeho vedením restaurace získala již dvakrát prestižní Michelinskou hvězdu, a to v letech 2012 a 2013. 
 
Pan Paulus si připravil velmi pěknou prezentaci, která žákům osvětlila, jak v podobném zařízení vypadá běžný kuchařův den. Žáci se také dozvěděli některé praktické informace týkající se provozu restaurace, například jakým způsobem si mají hlídat náklady, jak důležitá je komunikace na pracovišti nebo jak je důležité znát své dodavatele. Pan Paulus také zdůraznil, že mnoho věcí, které se ve škole žáci učí a přijdou jim nepodstatné, ocení až zpětně v praxi. Součástí prezentace byly fotografie některých zajímavých položek z jídelního lístku, například pečeného holuba, kdy jedna porce byla podávána ve třech různých úpravách. Na závěr prezentace měl pan Paulus připravené pro žáky některé dotazy a tak přišla řeč na hovězí maso z Kóbe, foie gras nebo mořské ryby či sušimi. 
 
Po přednášce se žáci vydali do zázemí hotelové kuchyně, ve které se rozdělili na několik skupin a každé se věnoval kuchař zodpovědný za daný úsek. Žáci tak měli možnost detailně poznat provoz v kuchyni pětihvězdičkového hotelu, která byla jako jedna z mála v ČR oceněna Michelinskou hvězdou. 
 
 
V druhé půli dne zamířili žáci do Obecního domu, kde na ně čekal tamní šéfkuchař pan Jan Horký, který vede tým dvaceti osmi kuchařů a také je zároveň kapitánem Národního týmu asociace kuchařů a cukrářů. Žáci si mohli prohlédnout kuchyni Plzeňské a Francouzské restaurace v Obecním domě a dozvědět se něco o tom, jak se od sebe liší. Do Plzeňské restaurace zavítají spíše turisté, kteří mají zájem ochutnat typická česká jídla, kdežto Francouzskou restauraci navštíví člověk se zájmem o 
gurmánský zážitek. 
 
  Zobrazit všechny akce