Krajská hospodářská komora Střední Čechy
Projekt Vzdělávejte se

Beseda se šéfkuchařem Obecního domu

Beseda se šéfkuchařem Obecního domu

25.2.2014
Místo konaní akce: Praha- Obecní dům
Datum konaní akce: 25.2.2014
 
Krajská hospodářská komora Střední Čechy zorganizovala na 25. 2. 2014 besedu s panem Janem Horkým, šéfkuchařem restaurací Obecního domu v Praze. Tentokrát se byl podívat za žáky ISŠ HPOS v Příbrami. 
 
 Je to poprvé, co se žáci ISŠ HPOS Příbram setkali s panem Horkým a jeho kuchařským uměním. V budoucnu se také zúčastní exkurze do Plzeňské a Francouzské restaurace v Obecním domě - tedy míst jeho působení. Francouzská restaurace se každoročně umísťuje na předních místech tabulky top restaurací v České republice. Mimo jiné je dodavatelem cateringových služeb nejen pro prezidenta České republiky, ale také pro mnoho jiných známých osobností. 
 
První část besedy pan Horký vyprávěl o svých začátcích, kdy studoval v Praze hotelovou školu. Ocenil zejména to, že během praxe v hotelových restauracích měl možnost pracovat s kvalitními surovinami. Hotelové restaurace jsou specifické tím, že je tu vše „ve velkém“, pracuje tu například padesát kuchařů. Je také obvyklé, že hotely posílají své kuchaře na výměnné stáže, kde se učí připravovat pokrmy z kulinářsky významných lokalit. Pan Horký takto navštívil Berlín a Madrid. 
 
Další část besedy se týkala běžného provozu v restauraci, kde je důležitá nejen správná motivace a chuť učit se novým věcem, ale také dobré vztahy s dodavateli, například se zelinářem nebo uzenářem, kteří jsou potom svému kuchaři ochotní vyjít vstříc. Důležití jsou také takzvaní stálí hosté, kteří očekávají od šéfkuchaře stále nové kulinářské zážitky, a proto nutí kuchaře neustrnout a přicházet stále s něčím novým. Právě proto se jídelní lístek v Obecním domě mění podle sezony, dvakrát až třikrát za rok, a to obvykle na jaře a také na podzim, kdy jsou výlovy a hony. 
 
Pan Horký se také zmínil o tom, jak funguje Asociace kuchařů a cukrářů ČR, jejímž je kapitánem. Členství je dobrovolné a neplacené, je to tedy spíše otázka prestiže. Tým je obvykle složený z 10 členů – 7 kuchařů, 2 cukrářů a manažera. Každé čtyři roky se koná kuchařská olympiáda, které se účastní 35 států. Na kuchařských olympiádách tak jde o spojení gastronomie s kulturou národa, náš tým tedy vaří česká jídla v moderním pojetí. 
 
Studenti měli možnost si prohlédnout medaile, diplomy a vyznamenání pana Horkého, získané na celosvětových soutěžích. V závěru besedy dal pan Horký žákům také prostor na otázky. 
 
 
 
  Zobrazit všechny akce