Krajská hospodářská komora Střední Čechy
Projekt Vzdělávejte se

Žáci ISŠ Slaný besedovali s šéfkuchařem Obecního domu a kapitánem národní týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR Janem Horkým

Žáci ISŠ Slaný besedovali s šéfkuchařem Obecního domu a kapitánem národní týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR Janem Horkým

06.3.2014
Místo konaní akce:
Datum konaní akce: 06.3.2014
Dne 6. 3. 2014 proběhla v prostorách Integrované střední školy ve Slaném beseda s panem Janem 
Horkým. Pan Horký a jeho práce už byly žákům známy, protože se již dříve účastnili exkurze 
do působiště pana Horkého – Plzeňské a Francouzské restaurace v Obecním domě. Tato restaurace se 
každoročně umisťuje do 10. místa top restaurací v České republice. Na besedě vyprávěl pan Horký 
o svých začátcích, kdy se vyučil v Praze v hotelové škole a ocenil zejména to, že zde měl možnost 
pracovat s velmi dobrými surovinami. Specifikem hotelových restaurací je „vše ve velkém“, pracuje 
zde například padesát kuchařů. Je obvyklé, že hotely posílají své kuchaře na výměnné stáže, pan 
Horký byl takto na stáži v Berlíně a Madridu. Další část besedy se týkala běžného provozu 
v restauraci. Pan Horký zdůraznil význam dobrých vztahů s dodavateli, například zelinářem nebo 
uzenářem, kteří potom „svému kuchaři“ vyjdou vstříc. Další zajímavostí jsou takzvaní „stálí hosté“, 
kteří jsou velmi důležití. Právě jejich přítomnost nutí kuchaře neustrnout a stále přicházet s něčím 
novým. Jídelní lístek v Obecním domě se mění podle sezony, dva až třikrát za rok, obvykle na jaře, 
kdy jsou mladé rostliny a na podzim, kdy jsou výlovy a hony. Pokud kuchař změní působiště, není 
neobvyklé, že jdou stálí hosté za ním. Pan Horký také žákům přiblížil, jak funguje Asociace českých 
kuchařů a cukrářů ČR, jejímž je kapitánem. Členství je dobrovolné a neplacené, je to spíše otázka
prestiže. Tým se skládá z 10 členů - 7 kuchařů, 2 cukrářů a manažera. Každé čtyři roky se koná 
kuchařská olympiáda, které se účastní 35 států a vaří se zde ze surovin v neopracovaném stavu. Náš 
tým vaří česká jídla v moderním pojetí, na kuchařských olympiádách tak jde o spojení gastronomie 
s kulturou národa. 
V závěrečné části besedy měli žáci možnost zeptat se na to, co je zajímá.
  Zobrazit všechny akce