Krajská hospodářská komora Střední Čechy
Projekt Vzdělávejte se

Michelinský šéfkuchař a reprezentant ČR předávali zkušenosti ISŠ HPOS Příbram

thumb

Michelinský šéfkuchař a reprezentant ČR předávali zkušenosti ISŠ HPOS Příbram

15.4.2014
Místo konaní akce:
Datum konaní akce: 15.4.2014
V úterý 15. 4. 2014 měli žáci Integrované střední školy hotelového provozu, obchodu a služeb Příbram napilno. Navštívili dvě významné pražské restaurace. Exkurze se konaly v rámci projektu EU „Vaření je hobby“, který realizuje Krajská hospodářská komora Střední Čechy. Dopoledne žáci ISŠ HPOS Příbram byli pozváni do salónku pětihvězdičkového hotelu Radisson Blu Alcron, kde se jim věnoval pan Roman Paulus, zdejší šéfkuchař. Pan Paulus měl pro žáky připravenou prezentaci, při které se dozvěděli, co obnáší práce šéfkuchaře v takovém zařízení, jako je hotel Alcron. Žáci se dozvěděli mnohé praktické informace týkající se provozu restaurace. Dozvěděli se, jak je nutné si pohlídat náklady, které vydávají, jak je důležitá komunikace na pracovišti nebo jak je důležité znát své dodavatele. Pan Paulus dále zdůraznil nezbytnost učit se cizí jazyky. Mluvil o tom, že angličtina je v tomto prostředí nutnost a samozřejmost. Představil každodenní průběh dne zaměstnanců, počínaje včasný příchodem do práce a konče lehkým zavtipkováním ohledně kuchařské uniformy, respektive její stálé čistoty. Žáci se naučili několik nových pojmů z moderní gastronomie: např. pojem Food Cost, co si mohou představit pod názvem hovězí maso z Kóbe, foie gras. Kladl studentům otázky typu jaké znají mořské ryby, z jaké ryby je pravý kaviár, co se skrývá pod názvem sušimi.Po přednášce se žáci vydali do hotelové kuchyně, ve které se rozdělili na skupiny, a každé se věnoval kuchař zodpovědný za daný úsek. Žáci tak měli možnost detailně poznat provoz v kuchyni pětihvězdičkového hotelu, která byla jako jedna z mála v ČR opakovaně oceněna Michelinskou hvězdou. Žáci byli velice překvapeni čistotou kuchyně, i když byla restaurace plná hostů, právě byl čas oběda a všude se to hemžilo kuchaři, kteří 
měli plno práce.
 
V druhé půli dne žáci zamířili do Obecního domu, kde na ně čekal tamní šéfkuchař pan Jan Horký, který vede tým dvaceti osmi kuchařů a také je kapitánem Národního týmu asociace kuchařů a cukrářů ČR. Žáci si mohli prohlédnout kuchyni Plzeňské a Francouzské restaurace v Obecním domě a dozvědět se něco o tom, jak se od sebe liší. Do Plzeňské restaurace zavítají spíše turisté, kteří mají zájem ochutnat typická česká jídla, kdežto Francouzskou restauraci navštěvují více lidé se zájmem o nevšední gurmánský zážitek. I dnes bylo všude plno hostů, kuchaři se museli otáčet, právě jim začala nejsilnější sezóna v roce.
  Příloha  Zobrazit všechny akce