Krajská hospodářská komora Střední Čechy
Projekt Vzdělávejte se

Zahraniční studijní cesta do Burgundska s žáky SOU Poděbrady

thumb

Zahraniční studijní cesta do Burgundska s žáky SOU Poděbrady

18.5.2014
Místo konaní akce:
Datum konaní akce: 18.5.2014
Ve dnech 18.5. – 24.5. 2014 proběhla zahraniční studijní cesta dvaceti žáků Středního odborného učiliště společného stravování Poděbrady do gurmánsky zajímavé oblasti Francie – do Burgundska. Tato zahraniční studijní cesta je jednou z klíčových aktivit projektu „Vaření je hobby“. Tento projekt si klade za cíl zkvalitnění výuky gastronomických oborů. Pro žáky oboru kuchař-číšník byl připraven zajímavý program, který byl vytvořen tak, aby se žáci mohli podívat do francouzských středních škol zaměřených na výuku gastronomie a také do podniků, které se zabývají výrobou potravin. 
 
Žáci byli ubytováni na internátu střední školy s názvem Lycée Professionnel Francois Mitterand v malém městečku Chateau Chinon.Hned následující den po nedělním příjezdu na žáky čekala zástupkyně odborného výcviku paní Fabienne Adrien a žáky seznámila se školním systémem ve Francii. Provedla je prostorami internátu a školního zařízení Lycéé Professionnel Francois Mitterand. Nahlédli i do jiných částí školy, kde se vyučují jiné obory – např. tradiční řezbářství, truhlářství,instalatérství apod. Jelikož městečko Chateau Chinon je rodištěm bývalého prezidenta Francoise Mitteranda, byla naše škola pozvána do tamějšího muzea založeného právě na jeho počest. Studenti si v muzeu mohli prohlédnout shromážděné prezidentovy dary z celého světa.Odpoledne se žáci přesunuli do kuchyně ke společnému vaření s francouzskými studenty. Žáci se rozdělili do dvou skupin, kde jedna se naučila připravovat francouzské speciality, jako např. šneky v rajčatové omáčce nebo na petrželce s česnekem, druhá skupina se učila připravovat a servírovat ovoce.Po vaření byli všichni zúčastnění pozváni do školní restaurace. Tam byli přivítáni vedením 
školy a mohli ochutnat speciality, které sami připravovali. Potom proběhla ochutnávka francouzských sýrů a zákusků.V úterý brzy ráno studenti odjeli na domluvené společné vaření do školy Lycéé Anna Judic ve městě Semur en Auxois. Čekalo na ně opět společné vaření, tentokrát s žáky jiné školy. Opět byli žáci rozděleni do dvou skupin. Připravovalo se několik chodů, např. plněná rajčata,plněné žampiony, langusty, chlebové bochánky, sušenky. Naši studenti při společném vaření upekli francouzským studentům výbornou jablkovou roládu. Po výborném obědě zástupkyně ředitele provedla žáky školou a ukázala veškeré zázemí, které žáci mohou užívat. Naše studenty nejvíce zaujalo školní divadlo a také prostory pro odpočinek.
 
Ve středu žáci jeli autobusem do blízkého městečka Saint Pereus na exkurzi výrobny 
tradičních sušenek Grobost. Po krátkém přivítání, stručném seznámení s historií firmya prohlídce výrobních prostor si nakoupili spoustu sušenek jako dárků pro své rodiny.V odpoledních hodinách se studenti mohli těšit na další, již třetí společné vaření v Lycéé Professionnel Francois Mitterand. Tentokrát bylo na řadě palačinkové menu. Studenti se opětrozdělili do dvou skupin a takto připravovali palačinky na všechny možné způsoby. Vyzkoušeli se palačinky sladké, slané, zapečené, flambované atd. Tento den byl velice dlouhý a žáci usínali pěkně unavení.
Ve čtvrtek byla naplánována návštěva trhů ve městě Dijon, kde se prodávají místní potraviny. Dále navštívili obchody s francouzskými zákusky, kde také ochutnali sladké speciality Créme Brulleé, Makronky, Mousse au chocolat a jiné.Poslední den byla možnost nahlédnout do kuchyně školní jídelny a při zpáteční cestě navštívit v rámci exkurze tradiční výrobnu hořčice ve městě Beaune s výkladem a ochutnávkou.Žáci byli zahraniční cestou nadšeni. Rádi vyzkoušeli a ochutnali francouzská jídla. Poznali svůj obor z jiného pohledu, v jiné zemi.
 
http://www.khkstrednicechy.cz/projekty/vareni-je-hobby.php
 

 


Zobrazit fotogalerii   Příloha  Zobrazit všechny akce