Krajská hospodářská komora Střední Čechy
Projekt Vzdělávejte se

Žáci ISŠ Slaný navštívili kladenskou pekárnu Kompek

thumb

Žáci ISŠ Slaný navštívili kladenskou pekárnu Kompek

10.10.2014
Místo konaní akce:
Datum konaní akce: 24.9.2014
Krajská hospodářská komora Střední Čechy v rámci projektu „Vaření je hobby“ zprostředkovala pro žáky Integrované střední školy Slaný, studující obor kuchař, exkurzi 
v pekárně Kompek v Kladně. Exkurze patří mezi hlavní klíčové aktivity projektu. 
 
 Firma Kompek spol.s.r.o. je jednou z největších průmyslových pekáren v ČR, ryze českého původu, v provozu od r. 1994 a dodává pečivo více jak 900 zákazníkům. Vyrábí asi 400 druhů voňavého pečiva - mezi nimi je několik druhů chleba (celozrnný, lámankový, sezamový, slunečnicový, světlý, tmavý a další), dále rohlíky, veky, housky, a také ručně pletené vánočky. Dále vyrábí sladké pečivo z různých druhů těsta, moučníky z listového, plundrového, ale také kynutého těsta a v neposlední řadě i knedlíky, které dodává do mnoha jídelen a obchodů.Na počátku exkurze žáky na vrátnici přivítal hlavní technolog pekárny Kompek pan Aleš Pivnička. Žákům povyprávěl historii pekárny, seznámil je s výrobou, hygienou firmy a po převlečení žáků do hygienicky připravených bílých plášťů a čepic odvedl žáky do samotné výrobny společnosti. 
V první části exkurze žáci navštívili úsek chleba a rohlíků. Člověk by mohl jít i poslepu, za známou vůní čerstvého pečiva, která se line po celém podniku. Žáci měli možnost vidět, jak se mouka sype do velké díže, kde se mísí s dalšími surovinami.Poté prochází počítačově řízenou míchačkou a pokračuje v cestě na páse, kde dochází k vážení porcí. Ty se oddělují v dělicím stroji a válí ve „vyvalovačce". Připravený chléb se ukládá do ošatek, kde v teple prochází linkou a kyne v tzv. kynárnách. Provoz této části je nesmírně zajímavý, práci vykonává několik výrobních linek, kde všechno jde jak na drátku. Linka potřebuje pouze programátora, kontrolora a pracovníky, kteří odebírají hotové pečivo. Celý proces výroby chleba trvá asi 55 minut, kdy na konci je do zlatova upečený křupavý chléb. Receptury dodává hlavní technolog. Jedna výrobní linka vyrobí 900 bochníků chleba za hodinu, druhá linka jich vyrobí 750 za hodinu. Zapékání probíhá v 240°C. Pekárna pracuje nonstop -
ve třísměnném provozu. Večerní směna začíná již v půl šesté, aby mohlo být pečivo ráno včas na pultech obchodů. Společnost peče jen volný chléb, balený chléb nevyrábí. Žáky nejvíce zaujalo, že na housky se používá šablona, která vzor pletýnky sama vyrazí. Zastavili se u rovnání rohlíků na tzv. pianu. Žáci byli pobídnuti k ochutnávce pečiva, ze které byli opravdu nadšeni.
 
Společnost se chová velice ekologicky. Teplo z pecí se pomocí rekuperačních jednotek vrací zpět na výrobní linku do kynáren. Společnost také velice dbá na dodržování hygienických podmínek. Ve firmě se umyje zhruba deset tisíc přepravek denně, všude je udržována naprostá čistota.
 
V další části exkurze žáci navštívili druhou budovu, kde se nachází výrobna mraženého pečiva.Tam žáky přivítal hlavní vedoucí pan Jiří Koukolíček.Na začátku byli žáci provedeni úsekem ruční výroby kynutých knedlíků. K udivení bylo, s jakou zručností a rychlostí dvě pracovnice připravovaly kynuté knedlíky. Pod jejich rukama 
vznikaly všem dobře známé šišky, které se prodávají v obchodech. Firma neustále modernizuje svůj provoz a používá nejnovější techniku, kterou pro ni vyrábí 
Liberecké strojírny. Linky jsou velmi sofistikované, některé téměř vůbec nevyžadují zásah obsluhy. Naopak některé jiné linky se stále neobejdou bez pomoci lidí. Žáci byli zavedeni do velkého sálu, kde přihlíželi ruční výrobě moučníků z plundrového těsta. V podstatě stroj jen automaticky uválel dlouhé těsto, pracovníci plnili těsto náplněmi a vkládali moučníky na plech připravený k pečení. Žáci byli výrobou moučníků velice zaujati a nemohli se od linky odtrhnout. Obdivovali zaměstnance a viděli, jak těžká a prezicní práce to musí být. Mohli se podívat do skladu surovin k přípravě pečiva, např. mouky a náplní do koláčů. Navštívili na chvíli i veliké mrazicí boxy, kde se pečivo zamrazuje. Toto zmrazené pečivo kupují jen někteří odběratelé, ti si jej později dopečou přímo v obchodech. Průvodce žákům popsal složení mraženého pečiva a nutnost vložení konzervačních látek, které při pečení teplem vyprchají. Exkurze se žákům velice líbila, měli možnost vidět výrobu jejich oblíbeného pečiva a dozvědělise spoustu zajímavých informací - např. proč je nutné knedlík po uvaření propíchnout vidličkou nebo jak správně skladovat pečivo, aby bylo co nejdéle křupavé a vláčné. Měli také možnost vidět, jak náročná práce v pekárně je.
 
Další informace o projektu najdete na webových stránkách 
http://www.khkstrednicechy.cz/projekty/vareni-je-hobby.php

 

  Zobrazit všechny akce