Krajská hospodářská komora Střední Čechy
Projekt Vzdělávejte se

Významné osoby - Řezník, uzenář

František Kšána ml.

Pan František Kšána provozuje společně se svým otcem vyhlášené pražské řeznictví, které je velmi populární, ačkoliv nevydáva téměř žádné peníze na reklamu. Tato malá rodinná firma byla založena v roce 1996 a sází na poctivý přístup k řemeslu. Své dodavatele znají, maso nakupují z malých chovů a vědí, jak to tam vypadá. Dalším specifikem je osobní přístup k zákazníkovi. Dobrý řezník by měl umět zákazníkovi poradit a vysvětlit jak které maso dále upravit. Pak Kšána v současné době plánuje otevřít řeznický institut, který by měl oživit české řeznictví a přitáhnout k tomuto řemeslu více mladých lidí.

Rozhovory: http://www.galerie-ne.cz/profily/detail/id/21/frantisek-ksana-musim-byt-i-trochu-psycholog

                     http://life.ihned.cz/c1-57730470-jak-poznat-kvalitu-masa-spravnou-barvu-%20hoveziho-popisuje-vyhlaseny-prazsky-reznik-ksana

Františk Dolejší

Pan František Dolejší pokračuje v rodinné tradici, firmu založil v roce 1901 Jaroslav Dolejší. Firma svými výrobky zásobuje prodejny v Praze a okolí, vlastní prodejny má pouze dvě - na historické adrese v Davli a ve Štěchovicích. V řeznictví Dolejší dodnes používají receptury staré přes sto let. Za měsíc davelští řezníci zpracují deset tun masa, dodavatele masa si pan Dolejší vybírá pečlivě a dbá na to, aby to bylo z nejbližšího okolí. Mezi vyhlášené výrobky paří davelská sekaná, vídeňské párky, šunková tlačenka, talián, špekáčky, gothaj a pražská šunka.

Rozhovor : http://life.ihned.cz/jidlo/c1-53026080-rodinne-zlato-jsou-recepty-meho-dedy